- Likidite İmkanı: Borsa İstanbul’a kote olan belirli türdeki kira sertifikalarının ikinci el piyasada alım satım imkanı bulunur. Likidite ihtiyacı duyan yatırımcılar kıymetlerini vadesinden önce kısmen veya tamamen nakde çevirebilirler.
- Dönemsel Getiri Ödemesi: Kira sertifikaları, düzenli ve dönemsel kira geliri getirisi hedefleyen yatırımcılar için alternatif bir yatırım aracıdır.
- Vergi Avantajı:
- Mevduat hesaplarından bir yıl vadede %12, 6 ay vadede %15 olarak kesilen stopaj, TL cinsinden kira sertifikalarında vadeye bakılmaksızın bireysel yatırımcılar için %10 ve kurumsal yatırımcılar için %0 stopaja tabidir.
- Dar ve tam mükellef gerçek kişiler ile vakıflar, dernekler ve benzeri tüzel kişilerin kira sertifikası alım satımından ve kira ödemesinden oluşan gelirleri %10 gelir vergisi stopajına tabidir. Gerçek kişi yatırımcılar için %10 oranındaki stopaj nihai vergidir ve yıllık gelir vergisi beyannamesine dâhil edilmez.
- Anonim, limited ve komandit şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları; bunlara benzeyen yabancı fonlar ve ortaklıklar ve benzeri olduğu Maliye Bakanlığı tarafından belirlenenler için kira sertifikası alım satımından ve kira ödemelerinden oluşan gelirler %0 oranında gelir vergisi stopajına tabidir.
- Bunların dışında kalanlar %10 stopaja tabi olup, ödenen stopaj, hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilir.
- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) mükellefi kurumların kira sertifikası alım satım gelirleri üzerinden %1, kira ödemesi üzerinden ise %5 BSMV hesaplayıp ödemesi gerekir.
- Bu oranlar Maliye Bakanlığı tarafından güncellenebilir.
Kira sertifikası getirileri ihraç bazında değişkenlik göstermektedir. Kira sertifikaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna tabi olmayıp, kira sertifikalarında tutar olarak herhangi bir devlet garantisi bulunmamaktadır.